Teknik Analizde Destek ve Direnç Bölgeleri


   Günümüzde her evde bir hatta iki televizyon bulunmakta. Kanalları zaplarken mutlaka ekonomi kanallarının olduğu yerden bölgeden geçiyorsunuz. Peki hiç dikkat ettiniz mi , o kanallarda bir sunucu mutlaka şöyle bir cümle kurar ' Dolar 3.45 direnç noktasını kurarsa 3.47 seviyesini zorlayabilir. 3.40 a düşmesi durumunda ise destek seviyesini kırıp 3.38 ardından 3.36 yı hedefleyebilir. 


   İsmine bakarak çekinceli davranmayın. Aslında oldukça basit bir konuyu işleyeceğiz bugün. Forex piyasasında destek ve direnç bölgeleri, seviyeleri yatırımcıların pozisyon açmalarında ve kapamalarında hayati önem taşıyan iki faktördür. O zaman hemen tanımını yapalım . Nedir destek ve direnç ? ;

   Destek :Paritenin destek alarak yükselişe geçtiği seviyeye denir. Yukarı yönlü fiyat hareketinin olması için bu seviyeden destek alır.
   Direnç :Direnç noktası ise paritelerin yukarıya doğru giderken takıldıkları bir engeldir. Bu engeli geçtikleri takdirde direnç kırılır.

   Verdiğim tanımlar uzun pozisyon yani alış için geçerlidir. Kısa pozisyon açmayı seven yatırımcılar için ise aynı tanımda düşüşe geçmek terimini eklemeniz yeterlidir. 

   Destek ve Direnç Seviyeleri Ne İşe Yarar  

   Bu seviyeleri belirlemek için öncelikle geçmişe dönük veriler izlenir. Fiyat hareketlerini izlerken analistlerin kullandığı farklı metotlar bulunmaktadır. Benim size tavsiye edeceğim metot ise destek ve direnç seviyelerini belirlerken fiyatların en az 2 kere bu seviyeleri test etmelerini, bu seviyelerden geri dönmelerine dikkat ediniz.;


   Yukarıda ki şemada verdiğim örneği inceliğiniz de, fiyatların direnç seviyesini 3 kere test ettiklerini ve aşamadıklarını görürsünüz. Bu durum direnç seviyesini daha kuvvetli hale getirir. Destek seviyesi ise 2 kere test edilmiş ve 3. denemede kırılmıştır. Böylece eski destek seviyemiz şimdi artık direnç olarak görev yapar. Grafiklerde kendi destek ve direnç seviyelerinizi çizebilme yeteneğine sahip olmanız önemli. Özellikle spekülatörler fiyatları direnç seviyesine gelip geri döndüğünde kısa pozisyon açarak kara geçerler. Aynı şekilde fiyatlar destek noktasına gelip yükselmeye başladığında ise uzun pozisyon açarlar.

   Pozisyona giriş ve çıkışlarda bu noktalar hayati önem taşır. Örnek olarak her paritenin yıllardan beri kıramadığı destek ve direnç seviyeleri vardır. Bu seviyelere tekrardan bir dönüş gözlemlerseniz, cesurca pozisyon açabilirsiniz. 



Yorum Gönder

Start typing and press Enter to search