Dow Teorisi ve Piyasalara Yansıması


   Dow Jones endeksini piyasalar ile az çok ilgilendiyseniz mutlaka duymuşsunuzdur. Bu değerli indeks ismini ünlü ekonomist Charles Henry Dow'dan almaktadır. Bugünkü dersimizde trend oluşumları ve Charles amcanın bu konudaki fikirlerine yer vereceğiz.


   1851 'de doğdu. Şu okuldan mezun gibi biyografik bilgiler ile kafanızı şişirmeye niyetli değilim. Mesleki hayatına Wall-Street'te finans kuruluşlarına ekonomik veri akışı ve analiz desteği sağlayarak başladı. Günlük kapanış fiyatlarını incelerken aynı sektörde çalışan firmaların ortak bir kategoride incelenebileceği fikrine kapıldı. Böylece demir yolları firmalarını ele alarak bir indeks oluşturdu. Endeksini Wall-Street dergilerinde haftadan haftaya yayınlayarak popüler olmaya başladı. Endeksinde ise 9 adet firmanın hisse senetlerini birleştirip tek bir fiyat grafiği oluşturdu. Charles Henry Dow bu endeksi popülaritesini kazandıktan sonra , Amerikan Ekonomist neden ikinci bir endeks olmasın sorusu ile tekrar gündeme geldi ve sanayi endeksini kurdu.

   Yaptığı çalışmalarda 2 endeksinde birbirlerine paralel gittiklerine şahitlik etti  Böylece teknik analizin temellerini de atmış oldu.

   Dow ve Trend Hareketleri

   Charles Henry Dow çalışmalarından çıkardığı sonuca göre, çizgi grafiklerinde zikzakların oluştuğunu ve bu zikzakların trendlerin oluşumunu tetiklediğini savundu. Bugün bile kabul görülen ve dow kuramı olarak bilinen teoride, 6 adet parametre bulunmaktadır. Bugün biz bu parametrelerin yalnızca trend ile alakalı olanlarına göz atacağız.


  •    Ortalama fiyatlar bilmemiz gereken her şeyi bize söyler; Analiz yaparken Dow yalnızca kapanış fiyatlarını baz alır. Fiyatlarda pazarın içerisinde bulunan tüm faktörlerin yer aldığını savunur. Bu teorisi teknik analizin temelini oluşturur.
  •    Pazar trendler ile değişir; Yükseliş trendler her zikzak çizimlerinde bir üst noktayı hedefler. Düşüş trendlerinde ise tam tersi gözlemlenir.  Dow teorisinde 3 farklı trend çeşidi olduğuna değinmiştir. Bunlar ; 
  1. Ana veya Birincil Trend : Bu tür trendlerin zaman sınırı aylar ve yıllar ile ölçülür. Bir ana trend minimum 1 yıl devam eder.
  2. Ara veya İkincil Trend:    Bu tür trendler 3 haftadan başlar ve 3 aya kadar devam ederler.
  3. Ufak Trendler:                 3. ve son trend türü olan ufak trendler, 3 haftaya kadar süren daha kısa zaman grafiklerinde gözlemlenir.
     Aşağıdaki grafikte trend çeşitlerini gözlemleyebilirsiniz ;


  •    Trendlerin 3 farklı fazı vardır. Lütfen burayı dikkatli okuyalım. Birazdan ifade edeceklerim yüksek önem taşır. Örnek olarak yükseliş trendini ele alalım. 
  1.    Sağlamlaştırma fazı fiyatların aynı seviyede zikzak çizmeleri ile başlar. Bu fazda yatırımcılar paritede yaptıkları analiz sonucu uzun pozisyon açmaya başlıyorlar.
  2.    Yükselişin başladığı faz. Piyasada yayılan söylem ve analiz sonucu her gün daha çok yatırımcı paritede uzun pozisyon açıyor. Trend artmaya başlasa da fiyatlar zikzak çiziyorlar. Bunun sebebi ufakta olsa satışların gelmesi veya düzeltmeler olarak bilinir.
  3.    Fiyatlar tavan yaptıktan sonra bir sağlamlaştırma fazı daha başlar. Pazardaki yatırımcı sayısı oldukça fazladır. Burada dikkat edilmesi gereken nokta fiyatların artık pik (tavan) yaptığı ve yatırımcıların karlarını almak amacı ile pozisyonlarını kapatmaya başlamalarıdır. Pozisyonda çıkan yatırımcılar sağlamlaştırma evresini olgunlaştırır. Ardından ise açılan kısa pozisyonlar ile düşüş trendi başlamış olur.


   Dow teorisi dendiğinde konuyu daha kapsamlı olarak işlemek gerekir. Sizlerin forex piyasasına yeni başladığınızı düşünerek kafanızı fazla karıştırmak istemiyorum. İlerleyen günlerde istek doğrultusunda daha uzun bir makale yayımlayabilirim. Bir sonraki dersimizde görüşmek üzere. 



Yorum Gönder

Start typing and press Enter to search