MACD Osilatörü ile Teknik Analiz


   MACD - Yani Moving Average Convergence Divergence, forex piyasasında kullandığımız osilatörler arasında ter almaktadır. Türkçesi, Hareketli Ortalama Yakınlaşması ve Uzaklaşması olarak kabul görür. Bugünkü dersimizde MACD osilatörünü detaylı şekilde ele alacağız.


   MACD osilatörünü kullanarak pazarda ne çeşit bir trend olduğunu tespit edebileceğiz. Bu pazarda para kazanmak istiyorsanız, ne tür bir trendin içinde olduğunuzu mutlaka bilmeniz gerekir. 

   MACD osilatörünü kullanırken 3 farklı parametre belirlemeniz gerekmektedir.
  • Kısa periyotlu bir hareketli ortalama seçin
  • Uzun periyotlu bir hareketli ortalama seçin
  • Ortalama periyotu belirleyin. Kısa ve Uzun periyota sahip hareketli ortalamalar aracılığı ile hesaplanır

   Çift Çizgili MACD Osilatörü

   MACD osilatörünü kullanırken 3 kriteriniz şu şekilde olmalıdır. «26,12,9»

   İlk parametre 26, uzun periyotlu yavaş hareketli ortalamanız olacaktır. 12, kısa periyotlu hızlı hareketli ortalamanız, 9 ise uzun ve kısa periyotlu hareketli ortalamaları birbirine yakınlaştıran düzlemdir. Histogram ise dikey mavi çubuklar şeklinde gösterilmektedir. 

   MACD enstrümanında kafa karıştıran nokta, mavi dikey çubukları kesen kırmızı noktanın, 3. parametrenin olan 9 periyotluk hareketli ortalamamız olmasıdır. Bu 3. parametre 1. ile 2. hareketli ortalamanın arasında bulunan düzlemi ölçerek fiyatlara yakınlaştırır. 

   Bu kadar teori yeter. Haydi sizler için biraz pratiğe geçelim.

   MACD Osilatörünü Kullanarak İşlem Açma

   Her ne kadar grafikte 2 farklı hareketli ortalamaya sahip olsak ta,, kısa periyota sahip olan hareketli ortalama, uzun periyotlu olana kıyasla fiyatlara daha çabuk tepki verecektir. Piyasada yeni bir trend başladığında, kısa periyotlu hareketli otalama, uzun periyotlu olana yaklaşmaya başlayacaktır. Sonuç olarak bir yerde kesişecek olan bu iki hareketli ortalama, histogramda 0 çigisini geçen 3. hareketli ortalamanın verdiği teyit ile beraber trend başlangıcının habercisi olacaktır.
   Grafikten sizlerin de görebileceği gibi uzun periyotlu MA(hareketli ortalama), kısa periyotlu MA 'nın altında bulunmakta. Ardından iki MA aşağı yönde kesişmesi ile beraber düşüş trendi başlıyor. Histogramda aynı şekilde grafiğin 0,ın altına düştüğünü fark edebilirsiniz. Grafiğin sonunda iki MA tekrardan kesişiyorlar bu sefer yön yukarı doğru, histogram grafiğimiz 0'ın üzerine çıktığında yükseliş trendi başlayacaktır. Bakalım MACD ilerleyen zamanlar için bize neler gösteriyor ve neler olmuş;

   Saatlik GBP / USD grafiğinde kısa periyotlu MA, uzun periyotlu MA'yı aşağıda yukarıya doğru kesmektedir. Bu durum, düşüş trendinin sonlandığı ve yakında yükseliş trend başlayacağına dair önemli sinyaller arasında yer almaktadır. Eğer MACD osilatörüne güvenip pozisyon açsaydınız tam 400 puanlık karınız hesabınıza geçmişti. 

   MACD osilatörünün eksi yanı olarak biraz gecikmesi göze çarpmakta. Sonuç olarak hareketli ortalamaları kullandığından fiyatların gerisinde kalmaktadır. Yatırımcılar arasında çok popüler bir enstrüman olduğundan size getireceği sonuçlar da genelde pozitif olacaktır. Gönül rahatlığı ile stratejinize ekleyebilirsiniz.

Yorum Gönder

Start typing and press Enter to search