Stochastic Forex Osilatörü

   Stochastic, elastik, fantastik bir osilatör ile tekrardan karşınızdayız. Stochastic osilatörümüz sayesinde trendin bitiş anını tespit etmeye yarıyor.  Aynı zamanda pazarda ki aşırı alım ve satım seviyelerini de tespit edebilen osilatör 2 adet çizgiden oluşmaktadır. 


   Aşağıdaki grafiği incelediğinizde, Stochastic osilatörünün fiyat grafiğine nasıl dahil olduğunu gözlemleyebilirsiniz. 

   Daha önce de söylediğim gibi Stochastic, pazardaki aşırı alım satım bölgelerini tespit etmekte bire birdir. 0 dan 100 e kadar bir yelpazeye sahip olan osilatörde, çizgiler 80 seviyesinin yukarısında olduğu zaman piyasada aşırı alım, 20 seviyesinin aşağısında olduğu zaman ise aşırı satım olduğunu gösterir. Pazarda aşırı alım olduğunda açılan kısa pozisyonlar, aşırı satım olduğunda ise açılan uzun pozisyonlar, yatırımcıyı başarıya yönlendirecektir. 

   Yukarıda ki grafikte belli olduğu gibi piyasada aşırı alım gözlemlenmekte. Sizce ilerleyen zamanlarda nasıl bir fiyat hareketi bizleri beklemekte ? 

   Doğru bildiniz, Fiyatlar düşmeye başladı. Piyasada ki şişme ile beraber satış hareketleri gelir ve fiyatlar düşer. Stochastic osilatörü çalışma prensibi bu şekilde işler ve genelde çok isabetli sinyaller verir. Tabi ki diğer indikatörler ile beraber kullanıldığında daha sağlıklı sonuçlar verir. 

   Stochastic Nasıl Hesaplanır

   Stochastic osilatöründe 2 adet çizgi var demiştik. Bu çizgilerin isimleri %K ve %D şeklindedir. 

   %K Kısa periyota sahip ortalama, %D ise uzun periyota sahip ortalamadır. Meraklılar için formülü paylaşacağım. Yalnız detay isteyen değerli yatırımcı adaylarını yakında açılışını yapacağımız profesyonel yatırımcılar kulübüne davet etmek zorunda kalacağım. Lakin burada kafanızı matematiksel hesaplarla karıştırmak yerine, işinize yarayacak enstrümanları paylaşarak isteğinizi belirlemenizde size yardımcı olmayı tercih ederim.
   Formüle gelince;


   C0= Belirlenen periyottaki kapanış fiyatı
   Min(Ln) = Belirlenen periyottaki minimum fiyatı
   Max(Hn)= Belirlenen periyottaki maksimum fiyatı
   

   Yani m periyotuna sahip hareketli ortalamanın % cinsinden K değeri.

   Stochastic osilatörü aynı diğer osilatörlerde olduğu gibi trend olmayan piyasalarda sağlıklı çalışır. 80 ve 20 olarak belirlediğimiz kontrol seviyeleri büyük önem taşır. Osilatörün yaratıcısı bu seviyelerin uygun olduğunu belirtmiştir. Siz ise kendi stratejinize göre oynama yapabilirsiniz. 

   Tüm bu özelliklerin haricinde, osilatörün içerisinde bulunan %K ve %D çizgileri kesiştiğinde bu sinyal olarak da kabul görür. Osilatör, çok fazla sinyal ürettiğinden içerisinde bolca yanlış sinyal de barındırmaktadır. %K , %D yi yukarıdan aşağıya doğru kestiğinde satış, aşağıdan yukarıya doğru kestiğinde ise alış sinyali olarak kabul edilir.
   

Yorum Gönder

Start typing and press Enter to search