Mum Grafiğinde Modellemeler 3


   Mum Grafiği Modellemeleri dersimizin son bölümüne hoş geldiniz. Bu bölümde ikili ve üçlü modellere göz atacağız. Böylece mum grafiği modellerini tamamlamış olacağız. Teknik analizde sizlere çok yardımcı olacak bu konu acemi yatırımcıların pazarı daha iyi anlamalarına,kendini geliştirmiş yatırımcıların ise analiz tekniklerini geliştirmekte yardımcı olacaktır.

   Ayı ve Boğa Yutması Modelleri

 
   Boğa yutması 2 mumdan oluşan bir dönüş modelidir. Bu iki mum yatırımcılara trendin yönünün değiştiği sinyalini verir. Boğa yutması, düşüş trendinin bir anda büyük bir beyaz mum ile yön değiştirmesi üzerine oluşur. 2 . mum kendinden önce gelen 1. mumu yutar. Boğa yutmasında 2. mumu alıcıların gücünü gösterir.
   
   Ayı yutması modellemesinde ise boğada olanların tam tersi olur.  Ayı yutması, yükseliş trendinin bir anda büyük bir siyah mum ile yön değiştirmesi üzerine oluşur. 2. mum kendinden önce gelen birinci mumu yutar. Satıcıların sayısının alıcıları geçtiği ve trendin yön değiştirdiğinin en net sinyallerinden biri olarak görev yapar.

   PinBar

   PinBar, yatırımcılar arasında oldukça yaygın dönüş modeli olarak görev yapan ikili formasyonlar arasında yer alır. Güçlü yükseliş veya düşüş trendlerinin hemen ardından ortaya çıkar. Bu modelden sona trend genelde yön değiştirir.
   PinBar formasyonunun genel kriterleri olarak öne çıkan maddeler aşağıda ki gibidir;
  • İlk mumun rengi trendin yönü ile aynı olmak zorundadır.
  • İkinci mum trendin tam tersi yönünde olmalıdır.
  • PinBar'ların gölgelerinin aynı uzunlukta olması şartı aranır.

   Sabah Yıldızı ve Akşam Yıldızı

 
   Sabah ve Akşam yıldızları trend sonunda ortaya çıkan üçlü formasyonlar arasında yer alır. Trendin yön değiştirdiğini gösteren formasyonlar arasında güvenebileceğiniz modellerden biridir. Sabah ve Akşam yıldızını grafikte rahatlıkla tespit etmenizi sağlayacak 4 özellik şı şekildedir;
  • İlk mum trendin gittiği yönde büyük gövdeye sahip olarak ortaya çıkar. Eğer ayı trendi ise siyah, boğa trendi ise beyaz renktedir.
  • İkinci mum ilk mumun rengine sahiptir. Çok ufak bir gövdeye sahip, bir doji olarak karşımıza çıkar. İlk mum ile aynı renkte olur. Pazardaki belirsizliği ifade eder.
  • Üçüncü ve son mum ise trendin artık bittiğini ve piyasaların ters yöne döndüğünü bize gösterir. 1. ve 2. mumun zıt renginde gözlemlenir. Üçüncü mumun kapanışı, ikinci mumun gövdesinin ortasının biraz altına denk gelir.

   Üç Asker ve Üç Karga

   3 asker modeli, 3 beyaz mumun düşüş trendinin hemen arkasından ortaya çıktığı duruma denir. Pazarda trendin yön değiştirdiğine dair en net örnektir. 3 asker modeli, uzun süren düşüş trendlerinde, sağlamlaştırma evresinde ortaya çıkan en net alış sinyalidir.
   
   3 askerden arasındaki ilk askere dönek asker adı verilir. Bu asker trendi bitirir veya sağlamlaştırma evresinin artık sona erdiğini gösterir. İdeal model de 2. askerin gövdesi 1. askerden daha büyük olur ve kapanış fiyatı gövdenin en yukarısında maksimumda yer alır. Yani 2. askerin üst gölgesi çok ufak olmalı veya olmamalıdır. 3 askerin gövdesinin 2.si kadar büyük veya ondan daha büyük olması gerekir. Aynı şekilde üst gölgesi olmaz veya çok ufak olur.

   3 karga modeli, 3 asker modelinin tam tersidir. 3 karga yükseliş trendlerinin ardından artık düşüşe geçmenin zamanının geldiğini belirten bir formasyondur. Mum özellikleri ise 3 askerde olduğu gibidir.

   Mum grafiği formasyonları dersimizin sonuna geldik. Diğer formasyonları ilerleyen derslerimizde 'Price Action' konu başlığında pattern adı altında işleyeceğiz.

   


Yorum Gönder

Start typing and press Enter to search