Fibonacci Seviyeleri


   Fibonacci araçlarının temel amacı, pazarda yükseliş trendi varken, destek noktasından uzun pozisyon açmak, düşüş trendi olduğunda ise direnç noktasından pozisyon açmaktır. Fibonacci araçları trend olan piyasalarda kusursuz çalışır.

   Fibonacci Düzeltme Seviyeleri

   Fibonacci sisteminde seviyeleri hesaplayabilmek için, son fiyat grafiğinde bulunan maksimum ve minimum noktalarını tespit etmeniz gerekmektedir. Kullandığınız platformda fibonacci sekmesine gelip, fibonacci seviyelerini seçtikten sonra, düşüş trendinde maksimum noktasını seçip, çizgiyi minimuma kadar indirin. Çıkış trendinde ise minimum noktasını tıklayın ve çizgiyi maksimum noktasına kadar çekin. 

   Anlaşılmayan bir soru var mı ? Tam olarak anlamadınız mı ?  O zaman grafiğe gelin beraber göz atalım. 

   AUD / USD partisini örnek olarak ele alalım. Piyasada yükseliş trendi devam etmektedir. İşte grafik;

   Bu grafikte fibonacci seviyesini 20 Nisan tarihinde oluşmuş minimum noktası olan 0.6955 fiyatını işaretleyerek, çizgiyi 3 Haziran tarihinde oluşan maksimum noktasına 08265 noktasına kadar çektik. Gördüğünüz gibi herhangi bir matematik hesabı yapmamıza gerek kalmadı. Program her detayı bizim yerimize hesapladı ve seviyeleri belirledi. Grafikte de gözlemlediğini gibi Avustralya Doları düzeltme seviyesine girmiş, ve aşağıdaki fibonacci destek seviyelerine doğru yol almaktadır. Bu sebepten dolayı yatırımcıların bir çoğu bu seviyelerde bekleyen emir oluşturmuştur. Bu da demek oluyor ki fiyat bu seviyelere ulaştığında aynı anda çok fazla uzun pozisyon açılacak. 

   Sonra mı ne oldu ? Haydi beraber bakalım;

   Fiyat 23.6% seviyesinden destek alarak bir kaç hafta dalgalanmaya devam etti. Ardından paritemiz 38.2% destek seviyesini test etmeye başladı. Yalnız bu destek noktasını kırmayı başaramadı. 14 Temmuz tarihinde Avustralya Doları uzun dalgalanmaların sonucu olarak maksimum noktasını kırmayı başararak hızla yükselişe geçti. Bu örneğe bakarak fiyat 38.2% seviyesine ulaştığında açılacak bir uzun pozisyon yatırımcı için çok karlı olabilir.

   AUD / USD paritesi için şimdi de düşün trendi örneğini hep beraber ele alalım;

   Grafiği incelediğimizde, fiyat hareketinde maksimum noktasının 0.91980 de olduğunu görüyoruz. Minimum noktamızın ise 0.90640 seviylerinde olduğunu görüyoruz. Maksimum noktasını işaretleyerek minimuma çizgi çekiyoruz. İşte bu şekilde seviyelerimiz oluşuyor. Düşüş trendinde fiyatların minimumdan direnç seviyelerinden birine ulaşmasını bekleyeceğiz. Fiyat direnç seviyesine ulaştığında diğer yatırımcılar gibi biz de sat pozisyonu (kısa pozisyon) açacağız.

   Bakalım grafiğimizin devamında neler olmuş;

   Şu güzelliğe bakın. Pazar 50% seviyesine kadar yükseliyor, direnç bölgesini test ediyor ve tekrar düşüşe geçiyor. Eğer 50% seviyesinden kısa pozisyon açsaydınız, gerçekten iyi paralar kazana bilirdiniz. 38% seviyesinden bile pozisyonu açmış olsanız her şekilde + da olacaktınız.

   Yukarıda verdiğim örneklere dayanarak, fiyatların fibonacci destek ve direnç seviyelerini bulduğunu gözlemleyebiliriz. Bu şekilde olmasının sebebi yatırımcıların bir çoğunun fibonacci araçlarını aktif şekilde kullanmasından kaynaklanır. Her zaman fiyatlar bu seviyelerden dönmese de dönüş bölgesi olarak buraları işaretlemek mümkün.

   Bu dersimizde Fibonacci Seviyelerinin nasıl çalıştığını öğrendik. Bir sonraki dersimizde ise hangi durumlarda Fibonacci seviyelerinin çalışmaz hale geldiğine göz atacağız. 

Yorum Gönder

Start typing and press Enter to search